Alapvető információk az
energetikai tanúsítványról

10 évig érvényes

Az energetikai tanúsítvány a kiállítás dátumától számítva 10 évig érvényes. Mivel a helyszíni felmérés időpontjában aktuális energetikai jellemzőkre vonatkozik, így átalakítás, korszerűsítés esetén új tanúsítvány készítése lehet szükséges.

Energetikai osztályok

A mellékelt ábrán látható az a 12 energetikai osztály, amelyek egyikét kapni fogja a megvizsgált lakás. Az elért minősítést számos tényező befolyásolja, ilyen a fűtés hatásfoka, a felhasznált energiahordozók, falak, nyílászárók. A minősítés kiadásának módját jogszabály határozza meg, a készítő mérnöknek szigorúan be kell tartania az előírásokat a munkája során. A tanúsítványban dokumentálásra kerül a számítás minden lépése, így nyomon követhető, hogy mi alapján kapta az adott energiaosztályt a lakás.

energetikai osztályok, amelyek kiadhatók a tanúsítványban

A HET szám

A HET szám a Hiteles Energetikai Tanúsítvány szám rövidítése, és a szakvélemény címoldalának jobb felső sarkában található egyedi azonosítót jelenti. Ezt az azonosítót az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) generálja a szakvéleményekhez. A HET szám igazolja a tanúsítvány hitelességét, és az OÉNY kormányzati adatbázisból bárki lekérdezheti az ingatlan pontos címének vagy helyrajzi számának megadásával. A hatályos jogszabály alapján minden adásvételi és bérleti szerződésnek tartalmaznia kell a HET azonosító számot, erről az ellenjegyző ügyvédnek kötelessége gondoskodni.

Az alábbi esetekben kötelező a tanúsítvány

Az alábbi esetekben nem kötelező az elkészíttetése